www.turkiyeburslari.gov.tr ADRESİNDEN ULAŞARAK BAŞVURU YAPABİLECEĞİNİZ BURS TÜRLERİ AŞAĞIDA MEVCUTTUR:
Burs Programları
Türkiye Bursları, her çalışma düzeyi için tasarlanmış, tam zamanlı derecelerden kısa vadeli uzmanlık programlarına, belirli hedef gruplara yönelik uyarlanmış ve ortak programlara kadar farklı destek türleri sunan bir dizi program sunmaktadır.
Adaylara, başvuru sürecinde Türkiye Bursları Bilgi Sistemi (TBBS) aracılığıyla bir üniversite ve akademik program rehberi sağlanmaktadır . Sunulan üniversitelere ve programlara kapsamlı arama motorumuz üzerinden de erişilebilir.
1.FULL-TİME PROGRAM:
Tam zamanlı programlar , Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derslerini içeren tam zamanlı lisans ödüllerini ifade eder.
Lisans Burs Programı , lisans programlarına mühendislikten sağlık bilimlerine, beşeri bilimlerden sosyal bilimlere kadar belirlenmiş dersler için özel olarak tasarlanmıştır.
Lisans düzeyinde sunulan programlar, web sitemizden ve başvuru sistemindeki başvurunuz sırasında erişebileceğiniz bir rehberde verilmektedir.
Neredeyse tüm eğitim alanları iki yıllık önlisans veya mesleki dereceler dışında sunulmaktadır .
Lütfen başvurunuzu göndermeden önce ülkenizde seçtiğiniz programların / üniversitelerin / alanların geçerliliğini ve eşdeğerliğini kontrol edin.
Mevcut bölümler ve üniversiteler için lütfen web sitemizin arama motorunu veya sistemde verilen kılavuzu kontrol edin.
Lisansüstü Burs Programı yüksek lisans ve doktora düzeyinde sosyal bilimler, beşeri bilimler, doğa bilimleri ve mühendislik alanlarında geniş bir yelpazede programlar sunmaktadır.
Lisansüstü düzeyde sunulan programlar, web sitemizden ve başvuru sistemindeki başvurunuz sırasında erişebileceğiniz bir rehberde verilmektedir.
Sağlık bilimlerinde uzmanlaşma dışında hemen hemen tüm eğitim alanları sunulmaktadır.
Lütfen başvurunuzu göndermeden önce ülkenizde seçtiğiniz programların / üniversitelerin / alanların geçerliliğini ve eşdeğerliğini kontrol edin.
Mevcut bölümler ve üniversiteler için lütfen web sitemizin arama motorunu veya sistemde verilen kılavuzu kontrol edin.
Adayların seçebileceği üniversiteler ve bölümler, adayın eğitim geçmişine göre mevcut olacaktır.
Adaylar, sadece sistemde kendileri için uygun olan üniversiteleri ve bölümleri seçebilirler. Sistemde mevcut olmayan ek bir üniversite veya bölüm seçimi mümkün değildir.
2. SHORT-TERM PROGRAMS
Kısa vadeli programlar , belirli bir niş alanlar ve hedef gruplar için sağlanan kısa vadeli desteği ifade eder.
Başarı Bursu Programı (1 yıl) : Özellikle şu anda Türk üniversitelerinde kendi finansıyla okuyan ve olağanüstü akademik performans sergileyen öğrenciler için tasarlanmıştır.
(Program sadece aylık maaşları kapsamaktadır. )
Araştırma Bursu Programı (3-12 ay) : Program, uluslararası araştırmacıları ve akademisyenleri en prestijli Türk üniversitelerindeki Türk akademisyenler ile kendi alanlarında ortak akademik araştırmalar yapmaya teşvik etmek için tasarlanmıştır.
(Program tez aşamasında doktora sahipleri veya doktora adayları için kullanılabilir.
Program sadece aylık maaşları kapsamaktadır.
Araştırma Bursu Programı başvuruları, tüm yıl boyunca yayılmış dört Uygulama dönemi boyunca alınır ve değerlendirilir . Başvuru tarihlerini kontrol edin .)
3.TURKISH LANGUAGE AND CULTURE PROGRAMS
Kamu Görevlileri ve Akademisyenler için Türkçe Dil Programı [KATİP] (8-10 ay): Bu Program, Türkçe öğrenmek ve Türkceyi yakından tanımak isteyen yabancı kamu görevlileri, diplomatlar, akademisyenler ve araştırmacılar için tasarlanmıştır.
(KATİP programının başvuruları halka açık değildir ve ilgili ülkelerdeki Türk Elçilikleri aracılığıyla alınır.
Program aylık maaş ve yurtları kapsamaktadır.)
4.PARTNERED PROGRAMS
Ortak programlar , uluslararası kuruluşlarla veya diğer devlet kurumlarıyla işbirliği içinde sağlanan, belirli temalara veya hedef gruplara sahip özel olarak hazırlanmış programları ifade eder.
1.Fuat Sezgin Bilim Tarihi Burs Programı
Fuat Sezgin’in Bilim Tarihi alanındaki hafızasını ve yoğun çalışmalarını onurlandıran 2019 yılı ilan edildi. Fuat Sezgin Bilim Tarihi ”, bu kapsamda yıl boyunca sayısız program ve etkinlik düzenlenecek.
Türkiye Bursları olarak “Prof.” adı altında ortak bir burs programı Fuat Sezgin Bilim Tarihi Burs Programı, İslam Tarihi üzerine özel olarak odaklanarak, Bilim Tarihi alanında çalışmak isteyenlere açık.
Ortaklar: Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Tarihi Araştırma Vakfı (IBTAV), Kırıkkale Üniversitesi
Prof. Dr. Fuat Sezgin ve IBTAV Hakkında: http://en.ibtav.org/
2.Suriyeli Öğrenci Burs Programı
HOPES (Suriyeliler İçin Yüksek ve İleri Eğitim Olanakları ve Perspektifleri)
Uluslararası Ortaklar: AB, DAAD, Nuffic, Kampus Fransa ve British Council.
Türk Ortak: HOPES
3.DAFI (Albert Einstein Alman Akademik Mülteci Girişimi)
Uluslararası Ortak: Germeny Dışişleri Bakanlığı
Türk Ortak: UNHCR
4.AB Bursları
Uluslararası Ortak: Avrupa Birliği
Türk Ortağı: UNHCR
5.Yemeni Öncüleri Burs Programı
Burs programı, Yemen’in gençleri arasında insan sermayesinin eğitimine, eğitimine ve gelişimine katkıda bulunacak belirli alanlarda burs vermeyi amaçlamaktadır.
Ortak: Veysel Karani Türk Yemen Said Vakfı Veysel Karani Türk Yemen Said Vakfı hakkında daha fazlası: https://veysvakfi.org/tr
6.WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı) Bursu
Fikri Mülkiyet Hukuku yüksek lisans programı (İngilizce programı).
Ortaklar: Türkiye Patent ve Marka Ofisi, Ankara Üniversitesi
TURKPATENT Hakkında www.turkpatent.gov.tr
WIPO Akademisi ve Akademik Kurumlar Programı Hakkında (AIP)
Dünyanın dört bir yanından binlerce uluslararası öğrenci eğitim için Türkiye’ye geliyor.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yürütülen “Türkiye Bursları” programı ile önemli bir eğitim merkezi haline gelen Türkiye, bu yıl da dünyanın dört bir yanından rekor sayıda başvuru aldı.
Bu yıl 167 ülkeden 145 bin 700 uluslararası öğrenci Türkiye’de eğitim almak için başvuruda bulunurken, 5 bin öğrenci eğitim almaya hak kazandı. Türkiye Bursları programı, uluslararası öğrencilerin Türkiye’de kamu kaynaklı yükseköğretim bursuyla eğitim almalarına olanak sağlıyor.
Türkiye Bursları’nın 2012 yılında YTB tarafından başlatılmasının ardından Türkiye’de eğitim almak isteyenlerin sayısı giderek artış gösterdi. 2013 yılında 165 ülkeden 55 bin 181 başvuru alan Türkiye Bursları’na başvuru sayısı yeni akademik yıl itibarıyla 167 ülkeden 145 bin 700’ye ulaştı. Her yıl binlerce uluslararası öğrencinin burs almaya hak kazandığı Türkiye’de şu anda program kapsamında yaklaşık 17 bin uluslararası öğrenci burslu olarak akademik eğitim alıyor.
Öğrenciler Türkiye’ye nasıl geliyor? Türkiye Bursları’na her yıl belirlenen başvuru döneminde online olarak başvurular gerçekleştiriliyor. Öğrenciler sisteme istenilen belgeleri ve bilgileri girmelerinin ardından öncelikle bir teknik değerlendirmeye tabi tutuluyor. Teknik değerlendirmenin ardından Türkiye ve öğrencinin başvurduğu ülke öncelikleri çerçevesinde bir uzman değerlendirmesi gerçekleştiriliyor. Bu aşamanın ardından ise öğrenciler yüz yüze gerçekleştirilen mülakatlara davet ediliyor. Bunun yanında bazı ülkelerde yazılı sınavlar yapılıyor. Mülakatlar dünyada yaklaşık 100 farklı noktada gerçekleştiriliyor.
Mülakatları akademisyenler ve YTB’nin uzman personelleri yapıyor. Mülakatları başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar Türkiye’ye gelmeye hak kazanıyor.Türkiye’ye gelen öğrencilere ilk 1 yıl boyunca Türkçe eğitimi veriliyor. Daha sonra ise bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda üniversite eğitimlerine başlıyor.
Türkiye Bursları lisans, yüksek lisans, doktora ve araştırma burslarını kapsıyor. Türkiye Bursları kapsamında öğrencilerin okul harçları ve barınma ücretlerinin yanında aylık cep harçlıkları da devlet tarafından veriliyor. Öğrencilerin Türkiye’ye ilk geliş ve mezun olduktan sonra ülkelerine dönüş biletleri YTB tarafından karşılanıyor. Öğrencilerin Türkiye’de kaldıkları süre boyunca sağlık sigortası primleri de ödeniyor. Türkiye mezunları ailesi büyüyor.
YTB, Türkiye’de çeşitli üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim alarak ülkelerinde dönen mezunları da yalnız bırakmıyor. Onlarca ülkede gerçekleştirilen “Mezun Buluşmaları” vasıtasıyla mezunlar aralarındaki iletişimi geliştirirken, Türkiye ile olan bağlarını da kuvvetlendiriyor. Türkiye’nin gönül elçileri “Türkiye mezunları”, 160 ülkeye yayılmış 150 bini aşkın üyesiyle büyük bir aileyi oluşturuyor.